Anwar Ibrahim, Anak Muda dan GID


Tear down the mountains, yell, scream, and shout. You can say what you want, they are not walking out - Azlan Abdul Razak

Kini tiba masanya untuk kita menerima kebebasan. Kebebasan adalah hak asasi manusia. Manusia berhak berbuat apa sahaja yang mereka suka buat. Undang-undang datang untuk mengawal dan menghadkan kebebasan itu. Manusia memberontak. Tidak suka kepada undang-undang yang mengawal dan menyelia kebebasan. Manusia mahukan semua itu untuk berfikir lebih jauh dan memaknakan kehidupan yang lebih bermakna. Manusia kata mereka boleh memakai pakaian apa sahaja. Manusia berkata mereka perlu bebas memilih gaya kehidupan mereka sendiri. Mereka ada hak untuk lelaki menjadi perempuan atau perempuan menjadi lelaki. Naluri katanya. Gender Identity Disorder istilahnya. 

Melihat sesuatu itu dengan lebih jauh dan mendalam membuat kita memahami akar permasalahan itu. Permasalahan dari struktur budaya, pemakanan, kesihatan dan gaya hidup. Suasana kini begitu berlainan dengan apa yang kita hadapi suatu masa dahulu. Penyakit-penyakit moden ini hadir dan datang tanpa dijemput. Kita sendiri yang mencipta suasana dan budaya itu. Undang-undang menjadi alat untuk memaksakan sesuatu pada kehidupan kita. Kita pula menurut saja apa yang berlaku hatta dubur dicucuk dengan benda tajam pun tidak melawan. Kita terlalu lemah dan naif dalam menafikan sesuatu di luar norma biasa kehidupan. Kita tidak kuat menyatakan bahawa budaya songsang pondan ini tidak ada sedikit pun faedahnya kepada kita. Ini adalah kerana kita sendiri yang membudayakan budaya 'Suami Aku Encik Sotong' ini. Jangan salahkan kerajaan Barisan Nasional. 

Arakian, kita tiba di suatu masa warga daulah celik IT dan Undang-Undang. Warga tahu hak mereka. Warga memahami hak bersuara sepertimana anak-anak muda di Universiti Malaya meraikan Anwar Ibrahim berpidato di pintu pagar varsiti. Kebebasan bersuara katanya. Universal Declaration of Human Rights by United Nations menjadi Bible rujukan utama. Anak-anak muda berani mendobrak kejumudan dan kebebalan warga tua yang hanya tahu mengutip cukai ke atas warga. Anak-anak muda warga universiti ini tidak tahu bahawa bergaji bawah RM3,600 adalah miskin hidup di kota. Anak-anak muda tidak ambil pusing semua itu. Yang penting Lawan Tetap Lawan. Hakikatnya kita belum memahami apakah struktur asas permasalahan itu. Adakah ketirisan atau rasuah yang bermaharajalela. Adakah kerana negara terlalu boros berbelanja. Adakah kerana memang realiti hari ini semoga manusia perlu survival untuk hidup demi sesuap nasi. Adakah kerana kita terlalu bodoh untuk mendapat CGPA 3.99. 

Tiba masanya kita mengkoreksi diri. Di manakah masa depan kita. Adakah negara ini menuju Wawasan 2020 atau Dua Dua Kosong. Dunia kosong Akhirat pun kosong. Apakah kebebasan ini ada garis batasannya. Tidak boleh saya menjadi perempuan walaupun hakikatnya saya lelaki. Benci dengan tubuh badan sendiri sehingga melakukan pemotongan di sana sini. Tidakkah itu kos yang perlu dibayar. Tidak kisah tentang kos oleh kerana saya berani mati. Naluri membinasakan. Majlis Agama Islam perlu menyaman. Rakyat bodoh agama tidak dipedulikan. Masjid cantik dan indah tapi kosong setiap kali waktu azan. Jiwa kita sebenarnya yang kosong dan perlu pengisian. Para ustaz berebut gila jawatan dan hasil mahsul hutan. Politik Islam sibuk bergaduh sesama rakan. Akhirnya tinggal kita yang hidup kais pagi makan petang. Akhirnya dunia ini bukan lagi milik anak-anak muda yang berani dan berpelajaran. 

Anwar Ibrahim, MH370 dan Diego Garcia


Lama tidak menulis. Kemahiran menulis semakin tumpul. Tiada nafsu mungkin untuk melontarkan idea pencerahan. Sibuk dan sibuk mengejar duniawi yang tidak pernah tamat. Selagi hidup kita akan disibukkan dengan urusan-urusan ini. Urusan yang tak pernah padam dan habis. Selagi kita hidup kita mesti mencari kesempurnaan. Kita mesti berusaha untuk mencapai impian. Kebebasan kewangan katanya. Apabila sampai masa kita akan tua juga akhirnya. Tetapi waktu muda harus dimanfaatkan semaksima mungkin. Pergi ke pelusuk dunia mana yang kita mahu. Jangan sia-siakan usia muda dengan bekerja menjadi macai. 

Tanggal malam 7 Mac 2014 itu kita dikejutkan dengan kehilangan pesawat terbesar di muka bumi MH370. Kena pada waktunya, konspirasi tertinggi ini menjadi semakin poyo dan bosan. Tidak pada awalnya sibuk diadakan solat hajat dan membaca surah Yasin, tetapi akhirnya warga rasa tertipu dan bingung. Di mana MH370 hanya Ronald Reagen sahaja yang tahu. Rumah terbakar nampak asapnya. Hati terbakar di mana asapnya. Kapal terbang hilang di mana mayatnya. Hanya nelayan Maldives yang mengetahui di mana pesawat terbang rendah itu. Melintasi Lautan Hindi nak pergi ke mana. Bawa buah manggis atau bawa rambutan, tidak pasti adakah buah-buahan tempatan itu boleh dimakan. Mungkin daulah boleh mengadakan lawatan sambil belajar ke Diego Garcia. 

Akhirnya Kajang kekal milik Anwar Ibrahim. Apa-apapun di mana-mana politik tetap tentang wang, kekayaan, projek dan perempuan. Di Kajang kita lihat bagaimana usaha pembangunan ingin dijalankan. Jalan sempit bersimpuh lutut kedai Apek dan kedai Muthu, sate kajang pula semakin kecil dan menipis. Hujan turun mencurah-curah tapi air dicatu. Jalan berlubang serupa bentuk muka bumi planet Musytari Trafic light bersimpang siur di sana sini. Apa lagi yang Cina mahu. Kuasa ekonomi di tangan siapa. Siapakah yang boleh pastikan anak-anak muda Melayu boleh berniaga bundle di Metro Point. Akhirnya kajangmove menjadi kajangundo. 

Di sana dan di sini Isu Hudud itu berlegar lagi. Hukum Ilahi wajib dilaksanakan tak kira merah atau hijau bendera kita. Takut Hudud sebab banyak sangat harta negara yang dirompak. Takut kena potong tangan dan anu. Takut kerana potong tangan itu zalim. Death penalty - gantung sampai mati akibat kesalahan 39B tidak zalim. Rotan sampai pecah tisu dubur itu tidak zalim. Orang Cina orang India semua sudah faham apa itu hudud. Namun harus dilihat apakah warga benar-benar boleh menerima dan bersedia. Apakah warga boleh hidup aman dan tenang dengan gaji RM3,000 sebulan. Demi Mat Rempit dan Minah Bohjan duit dipoket ada 2 ringgit. Cukup tambang untuk balik ke Kampung Chincin di Gombak. Cukup untuk balik tidur di Pangsapuri Tun Razak. Warga tertekan dengan GST. Cukai ini adalah pendapatan Kerajaan Najib. Pandaikah kerajaan hari ini 'government of the day' berbelanja. Daripada memikirkan Kak Ros lebih baik bermain Fun Run. Daripada menyalak bukit lebih baik memanjat Gunung Broga. Daripada kita sibuk cerita pasal Anwar baik kita usahakan perniagaan demi masa depan kita sendiri. Kita adalah fighter.  

Selamat Datang Tahun 2014


Hari ini sudah masuk hari ke-13 di tahun 2014. Apa ada pada nombor. Apa ada pada nama. Yang penting kita tetap kita. Selagi kita tidak berubah kita tetap kita. Tetap melalui hari-hari penuh ceria. Hari-hari penuh ujian dan cabaran. Tahun penuh dugaan. Bulan penuh ujian. Minggu penuh dugaan. Hari yang berputar sepantas putaran bumi mengelilingi matahari. Anak-anak muda tetap terus berdiri dan melawan. Melawan arus kangkung dan kangkang yang trendy di permulaan tahun baru ni. Kerajaan Barang Naik tidak mampu lagi menanggung subsidi akibat pembelian jet peribadi dan kapal selam. Kerajaan terpaksa rasional dengan menyuruh anak-anak muda menanam kangkung dan bendi di tepi highway PLUS. 58 tahun kita merdeka tangga gaji anak muda tetap sama. Tiada peluang untuk jadi kaya. Tiada peluang untuk jadi taikun macam YTL. 

Seni terbaik untuk menjadi kaya adalah dengan menyaman orang. Cara terbaik menjadi populis, selain buat muka lawak bodoh di YouTube adalah dengan memberanikan diri naik turun mahkamah. Anak-anak muda jangan jadi bodoh dan bahlul. Kita semua adalah binatang politik yang menagih simpati kepada ahli politik. Sumber kekayaan dipegang oleh orang politik. Sumber hasil bumi adalah dalam lingkaran manusia politik. Kita adalah political animal. Kita adalah fighter yang berjuang untuk terus berpolitik sehingga negara Malaysia ini menjadi negara berpengaruh dalam kuasa politik dunia ketiga. Hentikan Maharaja Lawak Mega dengan mengatakan syukurlah negara kita aman. Wang simpanan rakyat Malaysia mustahil dapat mencapai 1 juta. Ini adalah bobrok masyarakat yang poyo kononnya hidup di bawah kerajaan Barang Naik adalah senang. Kita terlalu baik sehingga tidak mahu dan mampu untuk melawan. Orang baik duduk di universiti dan surau terus ber Yahanana sehingga lupa, tahun 2015 nanti adalah permulaan ekonomi dunia merudum. 

Ya benar kita tidak boleh mengubah apa-apa pun dalam sistem masyarakat hari ini. Kuala Lumpur tetap bandar paling hodoh dengan traffic jam nya. Pergi kerja jam balik jam dengan gaji 3000 ringgit sebulan. Campur tolak tinggal 100 ringgit untuk membiaya kehidupan. Begitulah hodohnya hidup anak-anak muda Malaya hari ini. Tidak mampu simpan hatta 1000 ringgit pun sebulan. Namun masih lagi selesa dan berbangga dengan menyusun donut dan menari 58 jam tanpa henti. Namun kita masih berbangga dengan ramainya Dato' dan Datin di kementerian. Adik-adik yang baru bersekolah dipaksa membeli uniform baru sedangkan boleh sahaja pergi sekolah memakai baju t-shirt biasa. Owh lupa pula ilmu itu diukur dengan tajamnya side di kemeja sekolah dan betapa tebalnya tali leher guru-guru lulusan Sintok. 

Jesteru apa yang anak-anak muda perlu buat sekarang selain masuk PAS dan PKR menjadi balaci politik. Apa yang kita perlu buat sekarang untuk mampu membeli kondo 3.1 juta di New York. Membeli reban ayam pun tidak mampu inikan mahu membeli kondo 380,000. Jangan jadi Sabtu dan jangan jadi Ahad. Bukankah Ahad itu maksudnya nombor Wahid atau Satu yang bermaksud permulaan hari atau minggu. Nak jadi pandai jangan jadi menteri nanti statement kita bodoh. Pesanan kangkung ini sudah lama. Profesor Kangkung berlambak di Downtown Batu Caves. Apalah alasan anak-anak muda untuk tidak bangun berjuang. Adakah kita lupa kekasih sudah melupakan kita kerana gagal menghadiah Volkswagen Golf sewaktu hari kelahirannya. Apakah kita lupa Hugo Caves bukanlah jenama minyak wangi. Kita semakin tua dan anak-anak muda menjadi anak-anak tua. Hakikatnya kita perlu terus berjuang. Hakikatnya kita bukan anak orang kaya. Hakikatnya kita dapat gaji untuk dibayar kepada orang lain. Hakikatnya kita cuma memiliki lubang kubur 6 kaki 5 inci suatu hari nanti. Sekiranya Nabi SAW masih hidup pun malu melihat kita umatnya. Adakah kita yang teruk atau ada yang lebih teruk dari kita. Salam Maulidurrasul 1435H.