Jesteru Mengapa Hatimu Tidak TENANG

Jesteru mengapa hati dan jiwamu tidak tenang. Ada saja yang bisa mengganggumu. Ada kisah lama yang diungkit kembali. Luka lama berdarah kembali. Kenangan lama diimbau. Ada cerita di sebalik cerita. Ada kisah di sebalik kisah. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Jikalau tiada angin masakan pokok bergoyang. Begitulah bidalan Melayu lama tentang ujian manusia. Lama kelamaan cerita bohong dan fitnah itu menjadi biasa. Kata nak maju entah bila-bila. Kita asyik cerita pasal liwat dan rogol sepanjang masa. Politik itu adalah makan dan minum kita.

Maka sekali lagi kita lihat isu-isu yang digembar-gemburkan media. Akhlak kita sudah hilang terbang bersama berita sana sini. Cemuhan dan kejian. Carut-mencarut ini perkara biasa. Sampai bilakah kita akan melihat ini semua. Kasihan anak-anak muda yang baru mengenal dunia. Hari demi hari mereka dipaksa mendengar ini semua. Mereka tak ambil pot politik tapi mereka kena bayar bila ini minyak RON. Minyak naik semua pun naik. Naik marah dan naik angin. Naik barang dalam kain dan naik pinggan mangkuk atas siling rumah. Nak tahu kenapa tanyalah orang yang bergaji rendah. Hidup pun susah. Mati pun susah. Lalu bagaimana anak-anak muda itu melihat masa hadapan. Apakah ada sinar untuk mereka.

Cabaran masa depan adalah lebih mencabar. Jauh lebih mencabar dari Tan Sri Isa Samad dalam memimpin Felda. Maka Felda dipengerusikan oleh Tan Sri yang berjiwa bersih lagi mulia. Maka sejahteralah penduduk pinang nan sebatang. Negeri perpatih sehat sejahtera. Bergumbiralah kita semua mempunyai pemimpin yang adil dan prihatin masalah rakyat. Tidak menipu kadar perahan minyak sawit. Tidak pernah sekali mengambil kesempatan. Yang benar katakan benar. Yang salah katakan salah. Maka tidak ada lagi benar atau salah. Yang ada hanyalah yang cepat atau lambat. Sebelum blah baik rembat dulu. Rakyat didahulukan Pencapaian Diutamakan.

Jika kamu baik orang datang kepada kamu. Sayugia perlukah kita menjadi orang baik jika disekeliling itu semua manusia jahat. Manusia selagi manusia tetaplah manusia. Tidak pernah puas dengan apa yang ada. Sentiasa mencari jalan untuk keluar dari permasalahan melanda. Sentiasa fikiran maju ke hadapan. Ingin bergerak pantas mengejar harta dan cita. Ingin sekali rumahtangga bahagia bersama sang isteri dan anaknya. Shahdan itulah asas kita. Semua kita punya rasa yang sama. Semua kita kepingin suatu yang kita namakan kebahagiaan.

Tatkala SUK itu mengangkat sumpah hati riang gembira. Bersultan di mata beraja di hati. Maka apakah tiada lagi calonnya yang berkaliber. Maka bendahara mahukan itu juga. Tidak dapat tidak harus dituruti jua. Maka bergegarlah bumi dengan ribut dan taufan. Maka tiada lagi harapan untuk masa depan. Politik dan kuasa itu ialah ekonomi. Ekonomi itu adalah punca-punca kehidupan. Undang-undang hanya mengikut saja apa yang termaktub. Maka manusia sekali lagi sedar bahawa semua itu permainan dan ciptaan mereka. Ada yang boleh berubah dan ada yang tidak. Jesteru hidup mesti terus dan jangan toleh belakang. Apapun yang terjadi hidup mesti happy. Hargai setiap masa kerana detik hayat itu sangat berharga. Pencerahan itu akhirnya milik anak-anak muda !

0 comments: