Tahun Baru, Ikan Yu, Ya Allah Ya Tuhanku

We are more than just a piece of organic matter
Your very essence is one of the spiritual
Whatever is going on in your mind
You are attracting it to you ~

Tahun baru. Mujur saya tidak mandi manda di laut Port Dickson yang biru. Jika tidak pasti kaki saya dibaham ikan yu. Ikan yu ini rupanya bukan ikan keli yang kita beli di pasar malam. Ikan yu adalah adik beradik ikan jerung. Ikan jerung ini ikan pemangsa. Sesiapa saja boleh menjadi mangsa. Apa tujuannya ikan yu ini menyerang manusia. Adakah ikan yu juga terkesan dengan gula yang mengalami kenaikan harga. Kasihan haiwan di laut juga berasa begitu terseksa. Apakah haiwan juga terpaksa membayar cukai GST sehingga meluahkan rasa tidak puas hati pada manusia.

Soalnya mengapa nama Yang Maha Esa itu juga menjadi mangsa. Tidak habiskah kita bergaduh sesama manusia. Kita libatkan pula Tuhan Yang Maha Esa. Nama Tuhan kita rebutkan. Pahala ibadat kita tinggalkan. Syariat Islam kita abaikan. Yang patut ditutup kita dedahkan. Yang patut kita sembah kita abaikan. Yang patut kita baca kita sumpah-sumpahkan. Apakah tidak ada permainan lain yang harus kita mainkan. Habis sudah modal politik untuk kita bergasak sakan. Isteri di rumah kita abaikan. Kahwin sampai empat tapi nafkah tidak diberikan. Kera di hutan disusukan. Anak di rumah mati kelaparan. Gadis-gadis simpanan mati kebuluran.

Akhirnya tentera prebet juga yang disalahkan. Sungguh berani si prebet menjual enjin jet berjuta macam jual ikan. Suka hati berniaga di Uganda untuk cari makan. Warga di Malaysia bersusah payah mencari sesuap nasi untuk makan. Anak muda bekerja keras siang malam menambah pendapatan. 10 ribu mana cukup untuk beri wang hantaran. Maklumlah orang sekarang semua mata duitan. Paling kurang dapat menantu hartawan jutawan senangwan. Kerja dengan orang mana boleh cari makan. Selepas anak ini anak muda pakat ramai-ramai mintak kerja Kementerian Pertahanan. Cepat kaya cepat juga jadi jutawan. Jangan risau stok enjin masih banyak dalam stor simpanan. Paling kurang kita boleh supply ke Afghanistan.

Tahun baru disertai dengan azam baru. Semangat membara untuk terus melangkah maju. Dunia ini masih banyak lagi tempat yang ingin dituju. Anak muda mesti punya impian untuk berpendapatan beratus ribu. Mana mungkin anak muda itu mudah berputus asa dan mudah ditipu. Hidup mesti fokus untuk mencari ilmu. Satu cara untuk tambah ilmu adalah dengan membaca buku. Jangan asyik membaca Mangga dan Utusan Melayu. Akhirnya kita semua menjadi layu kerana asyik melayan cerita Melayu jadi hantu. Orang lain sudah membeli kapal layar baru. Kita baru hendak membuka buku baru. Amal yang dikerjakan perlu penambahbaikan dan itu semua perlukan ilmu. Hasrat yang tersirat semakin ku buru.

0 comments: