expressing own feelings


Ketika saya memulakan karier sebagai consultant dahulu saya berfikir bagaimana untuk berbakti kepada ummah dengan lebih terkehadapan. Saya mengharapkan agar di sana ada sekumpulan anak muda yang bercita-cita tinggi dan bermotivasi untuk menyumbang kepada pembangunan masyarakat ini. Minggu ini sahaja saya mendapat beberapa tawaran daripada firma berlainan. Keputusan itu di tangan saya. Saya memilih untuk menentukan masa depan saya. Saya yang bertanggungjawab di atas segala keputusan itu. Saya adalah diri saya sendiri.

Adakalanya melihat apa yang berlaku pada kisah masyarakat kita hari ini saya menganggap bahawa dunia yang kita duduki hari ini tidak pernah berlaku adil. Mereka yang berkuasa, bertakhta dan berjawatan boleh melakukan apa sahaja. Sebarang keputusan boleh diaturkan mengikut selera, pandangan dan pendapat mereka. Saya tidak berkata sistem perundangan kita punyai hari ini hopeless tidak ada harapan, tetapi yang nyata adalah nyata. Sistem kehakiman dan perundangan hari ini seolah-olah boleh dibeli dan tiada integriti!

Sekiranya kita berhujah mengatakan bahawa kita wajib menerima saja segala keputusan itu bagi saya kita wajib menampar muka sendiri. Kita wajar mencari apakah motif, tanda dan makna di sebalik sesuatu peristiwa. Mengapa manusia membunuh, siapa yang membunuh, atas niat apa dan apakah motif sebenar di sebalik pembunuhan itu. Mustahil bagi si mangsa tiba-tiba terbunuh atau membunuh diri sendiri oleh sebab tidak sanggup menerima hakikat komisyen sudah lari. Mustahil juga bagi seseorang membunuh diri kerana terlalu gembira selepas mendapat habuan kapal selam.

Berfikir dan berfikir. Itulah yang saya lakukan setiap hari dan setiap ketika. Perasaan tidak senang itu wujud kerana ia datang daripada naluri. Saya pasti semua orang yang waras merasai perasaan yang sama. Perasaan risau dan ragu dengan masa depan. Apakah ada masa depan untuk tanah air Malaysia sekiranya dipimpin oleh pemimpin yang diragui dan hilang kredibiliti dan integriti. Bolehkah kita menuju negara maju menjelang 2020 sekiranya negara ini dipenuhi oleh 145,723 anak luar nikah seperti kenyataan Menteri Dalam Negeri di Parlimen baru-baru ini.

Malaysia Boleh. Dan kita semua juga boleh sebab terus menerus membiarkan keadaan yang berlaku pada hari ini. Anak-anak muda berterusan leka dengan dunia hiburan mereka. Pedulikan soal pendidikan dan pembangunan insan, yang penting adalah enjoy dan terus enjoy menghabiskan hasil mahsul ibu dan ayah kita. Soal halal dan haram tak payah kira, lebih baik fikirkan tentang awek dan balak. Melayan chatting dan sms lebih baik dari melayan isu semasa.

Berkata begini menyebabkan orang melabel saya negatif. Ini bukan negatif. Ini realiti yang kita semua harus melihat di sekeliling. Cukuplah stereotype yang ada selama ini yang cuma mahu saya ke hulu ke hilir dengan meeting2 yang membosankan dan tidak mengghairahkan. Kita mahukan satu jalan perubahan yang boleh memberi impak perubahan yang berkesan. Tambah nilai ini harus dimulakan dan mesti diisi dengan keyakinan penuh keazaman. Jangan mengalah.

Berkatalah apa sahaja. Tidak komited. Tidak jaga ukhuwah. Tidak wala' dan siqah. Semua itu memeningkan cita-cita anak muda ingin melihat dirinya berjaya di atas usaha, daya juang dan daya saing. Tinggalkan skeptikal dan stereotype ini adalah penyelesaian yang paling afdal. Berfikir menggunakan kepala Melayu hari ini sudah tidak lagi relevan. Perkataan Melayu ini juga sungguh memualkan kerana bagi saya jangan sesekali mengaku Melayu sekiranya kita ingin unggul di hadapan. Menjadi Melayu hari ini tidak akan membawa kita ke mana-mana.

0 comments: