Kita Lebih Besar Dari Apa Yang Kita Fikirkan

Kadangkala kita terfikir mengapa harus terus berjiwa kecil. Bergaji kecil, berpendapatan kecil dan menjadi orang kecil adalah sesuatu yang menyayat hati. Sesuatu yang mungkin kita tak dapat maafkan diri sendiri. Terlalu bodoh untuk duduk di bawah telapak kaki orang lain. Terlalu naif untuk hidup dalam serba serbi salah. Terlalu dungu untuk terus menjadi hamba suruhan orang atas. Terlalu celaka untuk melakukan perkara yang sama berulang kali. Apalah ertinya hidup jika kita tidak bebas. Apalah ertinya hidup jika tiada kemampuan untuk berfikir sendiri.

Sesungguhnya kita lebih besar dan lebih kuat daripada apa yang kita fikirkan. Kita lebih bijak, lebih pintar, lebih cerdas dalam menyusun gerakan. Kita lebih banyak idea berbanding orang lain. Kita lebih ramai kawan. Kita mempunyai lebih banyak jaringan. Soalnya mengapa kita tidak bertindak untuk keluar menuju kebebasan. Apakah kerana kita tidak berani. Apakah kerana kita takut. Apakah kerana kita bacul. Apakah kerana kita mahu kekal hidup dalam kebodohan. Ingatlah tanpa keberanian mimpi takkan bermakna. Jiwa muda ertinya jiwa berani mencuba.

Lupakan Projek Fidlot yang gagal itu. Lupakan kondominium lembu 9 juta di Bangsar itu. Mari kita fokus kepada masa depan kita. Kehidupan kita di masa depan lebih penting. Sejauhmana kita memahami tentang integriti itu. Apakah dengan menghadiri Konvensyen Integriti maka kita telah digelar berintegriti. Apakah kita memahami permasalahan akar, struktur sosio-ekonomi kita pada hari ini. Setinggi manakah pendapatan warga kita. Berapa banyakkah kos yang ditanggung warga. Apakah parti politik itu satu rahmat atau laknat. Apakah ahli politik itu suatu beban yang perlu ditanggung warga. Bercakap lebih mudah daripada melakukan. Merancang lebih mudah daripada melaksanakan. Mengkritik lebih ramai daripada yang mempraktik.

Arakian jiwa anak muda itu terus gundah gulana. Teringat kata-kata Sang Pemula 'tidak kau berasa gundah gulana jika kau tahu apa yang kau tuju'. Tidak kau berasa tidak senang, jika kau tetapkan arah tujumu..Apakah arah tujumu wahai anak-anak muda. Mendapat isteri cantik, kereta mewah, rumah besar dan harta melimpah ruah. Apakah kau bilang demokrasi itu subur di bumi kita Malaysia. Apakah tidak ada beban pada kita di luar sana. Sana dan sini perlu dibayar. Semua itu kos dan kos. Semua itu wang. Semua itu duit. Apakah kau tidak ingin mengubah semua itu. Dimanakah kuasa pencerahan dari kamu wahai anak muda teruna. Apakah semua itu akan berakhir tatkala kau mendakap badan Sang Isteri. Apakah perjuanganmu bakal berakhir dengan bermulanya tidur ditemani Sang Puteri.

Sesungguhnya perjuangan itu baru bermula.. Perjuangan kita belum selesai, kerana hanya yang cekal dan tabah, dapat membina mercu tanda, bangsanya yang berjaya.

0 comments: