Kembali Mencari Sabtu


'Where shall I begin, please your Majesty?' asked the White Rabbit. 
'Begin at the beginning,' the King said gravely, and go on till you come to the end: then stop.' 
Lewis Carroll (1832-98) 
Alice's Adventures In Wonderland (1865) 

Hari ini, 1.6.2012. Dalam kalender Islam sudah pertengahan Bulan Rejab. Sedar atau tidak begitu pantas masa berlalu. Jangan salahkan masa sekiranya kita tidak lagi mengecapi apa yang kita inginkan. Masa yang berlalu tak mungkin dapat diulang kembali. Usia yang meningkat tidak mungkin dapat diundur untuk kita menjadi remaja dan belia. Harapan dan impian yang tidak dapat dicapai tidak mampu untuk dibeli semahal harga WWW1 itu. Tiada tanda harga yang boleh diletakkan pada bernilainya masa. Nilaian sebenarnya adalah pada diri kita. Kita menguruskan kehidupan atau mengurus masa? Kalau kita mengurus masa  kita tidak mampu. Kita mengurus kehidupan sebenarnya bukan mengurus masa. Masa itu umur kita. 

Harapan untuk melihat Negara Malaysia yang semakin dewasa. Daulah yang adil lagi saksama. Daulah yang aman dan harmoni. Daulah yang jujur dan berdaulat. Daulah yang tidak sama sekali melihat warganya terbeban dengan kos yang maha tinggi. Daulah yang mampu menjaga kebajikan warganya. Daulah yang prihatin akan nasib rakyatnya dan anak mudanya. Hari semakin kita lihat dan renung kepada kehidupan. Apakah akhirnya sebuah impian untuk melihat kemajuan seiring pembangunan insan. Melihat undang-undang Ilahi itu ditegakkan dan dilaksanakan. Melihat kepada pendidikan yang membuat kita kembali kepada Tuhan. Melihat negara yang rakyatnya baik, berpendidikan dan mampu memacu negara ke hadapan. 

Sungguh, tugas dan tanggungjawab lebih banyak dari waktu yang kita ada. Setiap masa kita berfikir, dan membaca, apa yang berlaku di sekeliling kita. Benarkah ini terjadi dalam sebuah negara yang bangsanya mulia. Benarkah ini terjadi dalam negara yang semakin dewasa. Benarkah ini terjadi kerana semua orang cintanya agama, bangsa dan tanahairnya. Kegelapan itu hadir tatkala kita mencari sinar cahaya. Ketika kita ingin membawa harapan baru, misi baru dan visi baru - tidak ingin menjadi yang biasa-biasa tapi mesti jadi yang luar biasa. Kerja keras, usaha gigih lebih masa itulah formulanya. Kita tidak boleh hidup selesa seandainya kita malas bekerja. Kita juga tidak akan pandai sekiranya kita asyik menonton K-Pop Korea. 

Bagaimanakah nasib kita di tahun 2020 itu. 7 tahun setengah lagi rupanya untuk melihat impian Tun Mahathir agar Malaysia jadi negara maju. Mat Rempit, Mat Gian, K-Pop, Culik Rogol Bunuh Bakar aduhai itulah penghalangnya. Mampukah kita menghadapi cabaran masa depan dengan isu yang begitu berat itu. Segala-galanya dihalang dan dilarang. Semuanya haram dan haram. Bisnes haram ini sangat menguntungkan. Bisnes menghukum siapa baik dan siapa jahat juga tak kurang untungnya. Segala-galanya berkisarkan politik dan kuasa. Segala-galanya kerana kita ingin hidup selesa dan kaya raya. Bilakah masanya untuk kita kembali padaNya. Bilakah masanya untuk kita membuang kepentingan dunia. Salam Jumaat buat semua-1.6.2012 

0 comments: