Kita dan Strategi

Hari ini-27 Januari genap dua bulan alam rumahtangga itu dibina. Syukur pada Ilahi kerana semuanya berjalan sungguh lancar dan tenang. Tidak sungguh jika kita menyatakan bahawa segalanya sempurna. Disitulah letaknya hikmah perkahwinan- sentiasa menampung kelemahan dan kekurangan yang ada dengan menampakkan kelebihan. Sentiasa berbaik sangka dan berfikir ke hadapan- kita ada masa depan yang lebih jauh. Kita ada matlamat jangka sederhana dan jangka masa panjang untuk dicapai. Semua itu dengan perancangan. Semua itu adalah strategi. Setiap satu bermulanya dari Tinta, bait-bait tulisan yang ku ukirkan dulu di batu sempadan. Strategi terbaik datangnya dari rahmat dan keberkatan. Jalan di lalui masih jauh.

Masa berlalu begitu pantas. Tidak menunggu walau sesaat. Kita masih disini berfikir apakah strategi terbaik untuk membangun sebuah pencerahan. Apakah kita perlu berkorban dan terkorban. Berkorban kerjaya yang kita inginkan. Korbankan masa yang sudah kita isi untuk mencapai segulung penghargaan. Korbankan segala kasih sayang yang telah diberikan oleh kedua ibu dan bapa kita sejak lahir. Korbankan sebuah cinta dan impian untuk mencapai bulan. Korbankan sebuah idealisme untuk membangun anak-anak muda di sekeliling massa kita. Korbankan semua itu semata-mata untuk nilai material wang, harta dan kekayaan.

Perjuangan. Itulah yang menjadi azam iltizam kita sejak dulu. Tidak pernah selesa. Selalu berfikir bagaimana keluar dari kepompong dogma yang pathetic lagi statik. Tiada movement. Tiada aksi. Tiada lagi semangat untuk kita sama-sama menghayun tangan menuntut kebebasan. Sama-sama membebaskan minda dan jiwa yang dikongkong. Sama-sama berintima' untuk sebuah daulah atau warga yang lebih terpelajar, ceria dan baik. Perubahan total. Merubah warga Felda bukannya semudah yang kita sangka. Kembali ke kampung halaman ibarat kita cuba mencari kehidupan itu semula. Siapakah kita, di manakah kita dan ke mana seterusnya. Apakah 28 tahun itu cukup bererti untuk membangun nusa dan bangsa. Ke manakah kita seterusnya.

Keberanian. Tanpa keberanian mimpi tak bermakna. Tanpa nafsu kita tidak berdaya bangun. Tanpa amal kita lemah gemalai. Tanpa Tuhan kita bukan siapa-siapa. Setiap satu yang kita inginkan kita lalui pahit manisnya. Kita hadapi kegetiran dan jiwa kosong@ jiwa kacau yang saban kali menusuk jiwa dan kalbu kita. Kita tetap hidup. Tanpa mati hadapi ujian hidup. Kita tetap semangat untuk melihat lepas ni apa dan bagaimana. Kita tetap teguh pendirian - yakin DIA yang menentukan. Yakin suatu hari nanti kuasa itu milik kita. Yakin suatu masa keadaan ini akan berubah-kita akan menjadi kaya, berjaya dan bahagia. Sungguh kehidupan itu penuh fana' dan kita mesti menerima hakikat, perubahan hanya boleh dilakukan oleh anak-anak muda. Mereka memiliki idea untuk memiliki dan menawan segala hikmah kebijaksaan yang ada dalam dunia. Akhirnya dunia ini tetap jatuh kepada anak-anak muda - pembela segala bangsa.- AH.

0 comments: