Anak Muda Mesir;Penghayatan Sebuah Ideal

Melihat apa yang berlaku di Egypt itu membuka mata kita. Tidur lena yang panjang telah tamat. Akhirnya anak-anak muda itu bangun membuka mata. Akhirnya anak-anak muda itu sedar kuasa perubahan adalah dalam tangan mereka. Akhirnya anak-anak muda itu bangun berusaha. Usaha untuk meraih kebebasan dalam kehidupan. Usaha untuk mengubah kegelapan. Usaha ke arah sebuah pencerahan. Selepas domino awal Tunisia kini giliran anak-anak muda Mesir pula.

Dalam kebangkitan itu sudah pasti ada cabaran. Di sana dan di sini. Manusia pasti melihat bahawa kebangkitan itu suatu kerosakan. Kita pasti melihat bahawa perubahan itu tidak membawa kebaikan. Sudut pandang berbeza pasti ada. Paling penting kita percaya perubahan yang total itu sangat penting. Dasar dan polisi itu harus berubah dan sesuai dengan situasi warga. 30 tahun berkuasa adalah akar kukuh yang mencengkam korupsi dan gila kuasa. Sudut pandang positif itu sentiasa baik dan cerah. Kita manusia ingin sama-sama hidup tanpa dijajah.

Dijajah minda dan pemikiran selama 50 tahun kita merdeka. Selama mana kita hidup cuba kita fikirkan apa yang telah kita lakukan untuk kehidupan. Apakah dengan menekan warga dengan harga petrol dan barang, melebarkan jurang ekonomi antara kaum juga terus mendesak warga dengan saman ekor dan saman trafik. Anak-anak muda itu menjadi mangsa kerasukan daulah yang berkuasa ke atas sosio-ekonomi. Warga kaya raya dan berharta terus gembira. Masa depan anak-anak muda itu kelam sekali. Masa depan untuk warga tidak berdosa terus menerus tidak terbela.

Maka; berapa lamakah lagi kita ingin terus hidup ditipu. Hidup dalam kepalsuan dunia dan diperbodohkan oleh daulah. Daulah berkuasa tentu ingin terus memastikan survival siasahnya. Anak-anak muda dihimpit hutang di sana dan di sini. Anak-anak muda itu diheret ke mahkamah kerana berhutang dengan daulah. Anak-anak muda itu disenarai hitam. Tidak dibenar ke luar negara. Anak-anak muda itu dibankrapkan. Pendidikan menjadi satu medan niaga- daulah - anak muda. Anak-anak muda itu dipaksa untuk bekerja keras membayar hutang dulu adalah biaya-siswa. Anak-anak muda itu dihalang dan terus dihalang.

Arakian kisah cerita yang berulang. Kisah di Tunisia, Mesir dan Negara2 Timur Tengah ini pasti menjadi titik rujukan untuk kita berkata ' lakukan sesuatu yang benar dan betul' wahai daulah. Jangan terlalu selesa dengan kuasa dan puncak kemegahan. Jangan warga dipersalah dan diprejudiskan. Kuasa itu adalah amanah. Kuasa itu adalah tanggungjawab untuk kita jadikan kehidupan ini lebih selesa. Untuk sebuah idea kehidupan yang sempurna. Anak-anak muda itu sudah pasti akan terus berusaha. terus dan terus...