Separuh Minyakku Pergi, Sultan Kata Jangan, Rakyat Kata Mari

Tragedi penyerahan telaga minyak Blok L dan M kepada Brunei itu amat memilukan. Rezab minyak berjumlah RM 320 billion tu bukan kecik anak bang. Tak habis makan tujuh keturunan. Tapi Pak Lah dengan selambanya lepaskan semua itu kepada Brunei dengan alasan untuk pertahankan Limbang. Sedangkan tuntutan ke atas Limbang masih diteruskan. Habis negara digadaikan. Tiada lagi yang tinggal selepas semua hasil mahsul dijualkan.

Keputusan-keputusan yang kita lakukan dalam hidup bisa memeritkan. Apakan daya kita hanya rakyat kebanyakan. Kita ikut titah Sultan. Sultan kata dalam masjid jangan berpolitik sakan. Dalam masjid jangan cakap yang bukan-bukan. Masjid itu cuma tempat peribadatan. Jangan datang ke jajahan Tuanku kalau tidak mahu ikut titah Sultan. Jangan hidup atas muka bumi kalau tak mahu ikut perintah Tuhan.

Adakalanya menyatakan kebenaran itu memeritkan. Polis telah jalankan tugas dengan berkesan. Jangan tembak anak remaja baru lepas berkhatan. Jangan wujudkan spekulasi. Jangan reka cerita yang boleh buat semua orang sangsi. Pukul 3 pagi naik kereta tanpa lesen rasmi. Bawak laju-laju rempuh semua orang kanan kiri. Siasat punya siasat rupa-rupanya anak bangsa sendiri. Apa boleh buat perkara sudah jadi. Paling penting untuk kita perbaiki. Lain kali jangan buat lagi.

Tak lama lagi ada Pilihanraya Kecil Sibu. Sibu terletak di Negeri Sarawak. Sarawak sebahagian daripada 1Malaysia. Jesteru pilihanraya ini satu jalan untuk warga dapat projek pembangunan dan duit saku. Orang beri ambil saja. Undi sesiapa yang kita suka. Lepas pilihanraya keadaan sama sahaja. Janji manis projek juta-juta berlalu begitu sahaja. Nak buat macamana itulah nasib kita sebagai warga. Kita bukan kroni ada projek berjuta-juta.

Anak muda itu tetap cekal berusaha. Tiada ertinya berputus asa. Kehidupan walau seburuk mana sekalipun perlu diteruskan. Tiada erti perjuangan tanpa cabaran. Pembelajaran perlu diteruskan. Anak muda perlu timba pengalaman. Esok lusa anak muda itu membesar, mungkin jadi cukong dengan projek besar-besaran. Mana tahu nanti anak muda itu boleh jadi anak angkat Bik Mama. Mana tahu anak muda itu bakal menjadi Senatak. Jika tidak tahu apa itu Senatak sila bertanya dengan Ustaz Google.

1 comments:

amar husaini ismail said...

undi lah ptd